Decizii informate pentru confort și productivitate
1. Culori și funcționalități
În general când ne gândim la munca de acasă în primul rând considerăm ideea de confort. Spațiul privat de acasă poate da frâu liber gusturilor și preferințelor atât de unice fiecărei persoane în parte. Dacă munca la sediul firmei implică în mod automat acceptarea logisticii de funcționare generală a spațiului oferit de către angajator, muncind de acasă dezvolți mai mult personalitatea unui “freestyler.” Această transformare permite restilizarea etichetei de business într-un mod mult mai reprezentativ pentru utilizator. Așadar, scaunele negre de la birou pot deveni acasă scaune verzi, roșii sau turcoaz. Pe lângă starea de bine oferită de culoarea preferată, opțiunile pot fi extinse și în zona de funcționalitate. Dacă expresia cromatică este un prim indicator vizual al exprimării personalității utilizatorului, funcționalitățile ample de reglaj ale scaunului nu fac decât să permită utilizatorului alegerea zonei de confort individuale.
2. Temperaturi optime de funcționare
După mai mulți ani de experiență am învățat că la fel ca și oamenii, scaunele se împart în mai multe categorii. Prin urmare, persoanele care au o temperatură optimă de funcționare a corpului mai ridicată pot beneficia mai mult de construcțiile ergonomice din stofă și plasă, pe când persoanele cu temperatură mai redusă de funcționare, pot beneficia mai mult de arhitecturile de relaxare dotate cu piele și buretare generoasă. În timp ce sistemele de climatizare ambientale sunt destul de prevalente în clădirile de birouri, în cazul muncii de acasă lipsa constrângerilor formale, oferă posibilitatea aplicării unei amprente personale atât asupra orelor cât și a spațiului de lucru. Dacă în mod uzual funcționalitatea spațiilor de lucru din clădirile de birouri este aceea de scaune negre și de aer condiționat la temperaturi scăzute, munca de acasă poate să aducă un plus de intimitate spațiului de lucru. Biroul de acasă poate deveni așadar un reper informal de creativitate și de energie pozitivă. Acest lucru se poate realiza prin culoare, funcționalități și texturi plăcute la atingere.
3. Exercitarea democratică a dreptului de relaxare
Noua formulă socială de productivitate “work from home,” a condus la dezvoltarea intensivă a conceptului de muncă și relaxare. Spre deosebire de munca în spațiile desemnate unde în general relaxarea nu este unul dintre punctele forte ale culturii organizaționale, spațiul privat permite exercitarea acestei nevoi biologice într-un mod mult mai democratic. Scaunele reclinabile și cu suport de picioare extensibil oferă o soluție de recuperare rapidă pentru spațiile mai generoase și în locurile în care poziția de relaxare nu este considerată un tabu organizațional. Cu excepția birourilor manageriale și a celor executive, spațiile cele mai generoase de lucru pot fi amenajate chiar în camerele de acasă. Crearea propriului ecosistem de productivitate prin menținerea unei stări de echilibru între muncă și odihnă poate contribui semnificativ la asigurarea unui randament ridicat al noului spațiu de lucru. Acesta poate deveni chiar un avantaj competitiv față de cei care acordă o considerație mai redusă acestor principii de funcționare sănătoasă.
4. Inginerie ergonomică “all-in-one”
Modelele produse în masă au ajuns la un nivel de sofisticare și de personalizare specifice până acum doar dispozitivelor calificate drept vârf de gamă. Datorită globalizării conceptelor de fabricare, aceste dispozitive de lucru, oferă rezultatele anilor grei de cercetare și dezvoltare din zona de ergonomie a corpului uman și beneficiarilor care aparțin piețelor în curs de dezvoltare. Astfel, scaunele de birou extensibile care îmbină cu succes conceptele de productivitate și de relaxare, oferă utilizatorilor materialele și funcționalitățile regăsite în modelele care au dobândit deja recunoaștere internațională. Funcțiile de rabatare a spătarului în diferite unghiuri de confort, oferă o redistribuire temporară a greutății corporale pe o suprafață de contact mult mai extinsă, iar combinația acestei funcții cu cea de relaxare a picioarelor, induce utilizatorului senzații imediate de deconectare și de recuperare. În cazul arhitecturilor mai complexe, aceste funcții sunt complementate de reglajul tensiunii lombare care creează zone mobile de sprijin ferm al spatelui pe axa lombaro-cervicala. Reglajul multidimensional al cotierelor extinde în mod nativ aria de confort a brațelor și amplifică senzația de confort personalizat a posturii de lucru. Culisarea sau reclinarea tetierelor, are ca scop principal detensionarea zonei cervicale și repunerea cât mai rapidă în activitate a utilizatorului. Prin intermediul unei arhitecturi care încorporează în mod integral relaxarea picioarelor, spatelui, brațelor și a capului, pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor beneficiarul are la dispoziție un sistem “all-in-one.”
5. Munca devine mai prietenoasă
Îndeplinirea cu succes a sarcinilor de serviciu devine tot mai mult un argument ridicat în favoarea muncii de acasă, așadar un partener real în acest sens. Dacă oricum trebuie să muncim, de ce să nu muncim cu drag. Această nouă formulă de lucru, deține pentru prima dată potențialul de extindere a conceptului “home sweet home” și la zona de productivitate prin “work sweet work.”